Blog

22 april 2020

Hoe creëer je een veilige thuiswerkplek?Hoe creëer je een veilige thuiswerkplek?

| Thuiswerkplek

Sinds de uitbraak van het coronavirus begin maart werken we noodgedwongen in groten getale thuis. In deze periode zijn naar verwachting zo'n twee miljoen Nederlanders, met een kantoorbaan, thuis aan het werk. In deze periode is het thuiswerken in een sneltreinvaart opgezet. Er gaan zelfs stemmen op dat veel bedrijven en organisaties er over nadenken om het thuiswerken in de toekomst vaker als standaard in te zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat de digitale beveiliging van de thuiswerkoplossing op orde is? Met dit blogbericht willen we handige tips meegeven zodat je zeker weet dat thuiswerkers veilig aan de slag kunnen en dat het bedrijfsnetwerk goed beveiligd is.

Tips en adviezen

Het belangrijkste is om voor een beveiligde verbinding te zorgen zodat medewerkers vanuit huis het bedrijfsnetwerk kunnen benaderen. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een VPN verbinding of een andere veilige thuiswerkoplossing. Maak daarbij gebruik van multifactorauthenticatie en zorg dat medewerkers een sterk wachtwoord hanteren. Via een wachtwoordmanager kun je voor heel het bedrijf sterke wachtwoorden centraal organiseren en in de hand houden. Zorg daarnaast dat je een goede virusscanner installeert op alle externe apparaten en dat de software en het besturingssysteem up-to-date is. Hiermee geef je hackers minder kans om het bedrijfsnetwerk te infecteren of cruciale bedrijfsgegevens te stelen. Daarnaast is het belangrijk om alle (externe) apparaten extra 24/7 te monitoren. Eventuele zwakheden komen daardoor sneller aan het licht. Voorkomen is beter dan genezen.

Stel bij het inrichten van een veilige thuiswerkomgeving jezelf de onderstaande vragen:

  • Hoe is de verbinding geregeld?
  • Hebben we een VPN verbindingen en hoe is deze geconfigureerd?
  • Zijn al onze firewall-instellingen nagelopen en goed ingesteld?
  • Werken medewerkers met de juiste software?
  • Zijn de laatste updates op alle (privé)werkstations zowel software als hardware geïnstalleerd?
  • Is de privé-wifi van alle medewerkers goed beveiligd en is de firmware up-to-date?
  • Wordt informatie veilig gedeeld?
  • Is de beveiliging op orde?
  • Zijn wachtwoorden sterk genoeg?
In praktijk zijn bovenstaande onderdelen niet altijd op een veilige manier geïmplementeerd, waardoor hackers relatief simpel op het bedrijfsnetwerk terecht kunnen komen. In een eerdere blog hebben we ook enkele tips gegeven hoe je slim en effectief van afstand kunt samenwerken met je collega's en hebben we ook tips gegeven voor een fijne thuiswerkplek. ​
 

Hulp nodig?

Heb je vragen over een veilige thuiswerkplek? Onze gespecialiseerde medewerkers onderzoeken graag of jullie externe bedrijfsnetwerk veilig is opgezet. Ook bij het creëren van nieuwe veilige VPN verbinding kunnen we helpen. Bel of mail ons voor een adviesgesprek: Tel. 013 504 1888 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Uiteraard hanteren wij de voorschriften van het RIVM en zijn onze medewerkers van de buitendienst op de hoogte van de hygiënemaatregelen.

computerdiagnose magnet 2

Hugo van Leeuwen
Over de auteur:
Hugo van Leeuwen
Team Websites en Webshops
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?