Blog

25 maart 2020

Zo maak je digitale apparaten het beste schoonZo maak je digitale apparaten het beste schoon

| Thuiswerkplek

Het is nu belangrijker dan ooit om je handen te wassen. Maar wist je dat je laptop, toetsenbord, muis of tablet ook een broeinest is voor bacteriën. Maak jij je apparaten weleens schoon? Of denk je daar nooit aan? Geef al je elektronische apparaten wekelijks een goede poetsbeurt. Maar waar moet je op letten om te zorgen dat er niks stuk gaat? Als ICT-partner laten we graag zien hoe je dit het beste en op een veilige manier kunt doen.

Wellicht het allerbelangrijkste: zorg dat je het apparaat uitschakelt en verwijder de stekker! Zo staat er geen stroom op. Gebruik voor het schoonmaken van al je apparaten microvezeldoekjes. Gebruik geen (toilet)papier. Papier veroorzaakt namelijk krassen. 

Schoonmaken van je laptop of computer

Zorg dat het scherm uit staat en afgekoeld is. Wanneer het scherm nog warm is, kan dit strepen veroorzaken. Maak een microvezeldoekje vochtig, maar ook weer niet te nat. Gebruik eventueel in plaats van water speciale reinigingsmiddel voor beeldschermen. Spray dit reinigingsmiddel of water nooit rechtstreeks op de laptop. Door te veel vocht kan het beeldscherm of de laptop kapot gaan. Haal het doekje voorzichtig over het beeldscherm van de laptop of computer.  

 

computerdiagnose magnet

 

Maak ook je toetsenbord regelmatig schoon​ 

Je laptop of computer heeft natuurlijk ook nog een toetsenbord. Hoe kun je dat het beste schoonmaken? Houd als eerste je toetsenbord ondersteboven. Schud het toetsenbord heen en weer. Alle viezigheid valt nu uit het toetsenbord. Als je een spuitbus met perslucht hebt kun je daarna het vuil tussen je toetsen wegblazen. Er bestaan ook speciale toetsenbord stofzuigertjes die de kruimels en stof tussen de toetsen weg kan zuigen. Maak daarna met een microvezeldoekje en een beetje gedestilleerd water of gekookt water het toetsenbord schoon. Vergeet niet om je toetsenbord droog te maken, dit kan met de droge kant van het microvezeldoekje.

Mocht het na alle bovenstaande schoonmaakpogingen toch niet gelukt zijn om je toetsenbord zuiver te krijgen. Probeer dan de toetsen voorzichtig los te maken. Daarna kun je alle toetsten makkelijk schoonmaken en ook onder de toetsen een grondige reinigingsbeurt geven. Wees wel extra voorzichtig, toetsen kunnen afbreken. Bij twijfel breng uw toetsenbord naar van Laarhoven ICT. 

Tip. Maak voordat je alles los haalt een foto van je toetsenbord.

Vergeet daarnaast ook niet je muis, vaste telefoon of mobiele telefoon een wekelijkse schoonmaakbeurt te geven. Schoonmaken kan op dezelfde manier als je laptop, toetsenbord of computer, dus met een vochtige microvezeldoekje. 

Wanneer je je apparaten regelmatig schoonmaakt hebben bacteriën minder kans en kun je dagelijks weer fris en fruitig aan het werk. 

Ron van Woensel
Over de auteur:
Ron van Woensel
Team ICT - Security
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?