Dit bericht duurt ongeveer 2 minuten om te lezen (324 woorden)
koffie-met-wifi-

Mijn bedrijf is gehackt via het koffiezetapparaat…


Waarschijnlijk heb je er al ooit van gehoord: The Internet of Things. "Het internet der dingen", is het fenomeen waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het (draadloze) netwerk en zodoende gegevens kunnen uitwisselen. Steeds meer voorwerpen worden gekoppeld aan het internet. Dus ook het slimme koffiezetapparaat. Hierin zit een Wi-Fi functie welke wordt gebruikt om te communiceren met andere apparaten. Hierbij kun je denken aan een smartphone of smartwatch die verbonden is met een koffiemachine.

Dat tegenwoordig enorm veel apparaten op de één of andere manier via een IP adres aan het netwerk zijn gekoppeld valt vaak buiten het gezichtsveld van de ICT'ers, met alle mogelijke gevolgen van dien. Neem een bedrijf waar we recentelijk op verzoek een scan op het netwerk uitvoerden. Er bleek dat er een camerasysteem aan het internet gekoppeld was. Hun voormalige IT beheerder was van de aanwezigheid van dit camerasysteem niet op de hoogte. Het systeem maakte gebruik van standaard gebruikersnamen en wachtwoorden waardoor we er zo op konden inloggen. Voor een hacker is dit uiteraard een zeer interessante ingang. Eenmaal binnen op een dergelijk systeem heeft een hacker de mogelijkheid om binnen het netwerk zijn of haar gang te kunnen gaan.

Steeds meer slimmere apparaten

In de toekomst zullen er miljarden apparaten verbonden zijn aan het internet. Het inzichtelijk hebben van een compleet overzicht van alle aangesloten apparatuur in het netwerk, inclusief de beveiligingsstatus van dit soort apparatuur wordt dus steeds belangrijker.

Beveiliging is bij dit soort apparaten meestal slecht verzorgd. Hoe meer we internet vertrouwen, hoe afhankelijker we ervan worden. Een goede internetbeveiliging (firewall), regelmatig updaten van alle apparaten en een professionele virusscanner wordt dus steeds belangrijker.

Klanten hierop attenderen en samen werken naar een hoger beveiligingsniveau wordt steeds belangrijker. Werk daarom altijd samen met een betrouwbare IT partner die inziet dat beveiliging van grote toegevoegde waarde is. Je wilt natuurlijk niet dat een hacker via het koffiezetapparaat van afstand in het bedrijfsnetwerk kan komen. 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.vanlaarhovenict.nl/

Kennis maken?

Denkt u dat we iets voor uw organisatie kunnen betekenen?
Bel of mail ons voor een persoonlijke kennismaking.
Een kop koffie kan altijd!


HP preferred partner
Microsoft certified partner
Ubiquiti networks
X2com partner
Synology partner
Mitel partner
Solcon internet van morgen
Bizz your world connected

Copyright © www.vanlaarhovenict.nl