Nieuws

18 oktober 2017

Phishingmail Rabobank in omloop



Phishingmail Rabobank in omloop

| Security
Er worden de laatste tijd weer veel valse e-mail uit naam van Rabobank verstuurd. 
In de mail staat dat je een verouderde Rabo WereldPas gebruikt. Volgens de mail heb je tot en met 20 oktober de tijd om kosteloos de nieuwe wereldpas aan te vragen. Hierna zal er een bedrag van € 9,75 worden verrekend.

De pas kun je aanvragen door op de link in het bericht te klikken. Trap er niet in! Het gaat hier om phishing.​ De link verwijst je naar een phishingsite. De hackers willen met deze link met uw gegevens er vandoor gaan. Negeer en verwijder meteen het e-mail bericht. Twijfel je aan de echtheid van het bericht? Neem dan contact op met de Rabobank of desbetreffende bedrijf via hun officiële website.
 

Voorkomen van Phishingmail

Valse e-mails zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Toch zijn er een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercrime.
  • Let op de afzender. De kans is groot dat de e-mail nep is als het e-mailadres van de afzender niet op @[naam bedrijf].nl eindigt? Maar ook hier zijn cybercriminelen steeds beter in geworden. Ze laten bijvoorbeeld het e-mailadres eindigen op .com in plaats van .nl of het e-mailadres wijkt een teken of letter af van het originele e-mailadres. 
  • Staat er een link in de e-mail? Kijk dan als eerste waar de link naartoe gaat. Dit kunt u doen door met de cursor van je muis op de link te gaan staan zonder te klikken. Linksonder ziet u de url en kunt u zien naar wat voor website u zou gaan. Komt deze niet overeen met het websiteadres van de instantie? Dan kunt u ervan uitgaan dat de mail nep is.
  • Bevat de e-mail een bijlage? Klik nooit zomaar op deze bijlage. Met één klik kunt u al schadelijke software downloaden.
  • Kijk goed naar de strekking van het bericht. Banken sturen nooit e-mails waarin staat dat u uw gegevens moet invullen. Ook vragen ze nooit uw bankpas op te sturen. Wordt er gedreigd met een aanmaning of deurwaarder? Trap hier niet in! Dit doen cybercriminelen alleen maar om u bang te maken.
  • Let op spelfouten. Ziet de e-mail er niet professioneel uit of staan er veel spelfouten in? Dan kunt er bijna direct vanuit gaan dat het een valse e-mail is.
  • Schaf een goede betaalde virusscanner aan. Heeft u per ongeluk toch op een bijlage die malware bevat geklikt? Dan kan de virusscanner in sommige gevallen voorkomen dat je computer geïnfecteerd wordt.
  • Stap over op Exchange online e-mail met ATP. Hiermee kunt u voorkomen dat phishing mails doorkomen. Deze mailtjes worden gecontroleerd en wanneer er een foute bijlage of link in staat wordt deze niet doorgelaten in uw postvak in. Meer over deze professionele mail kunt u vinden op de pagina Exchange Online.

Hulp of meer informatie nodig?

Twijfelt u of een e-mail echt of nep is. Onze medewerkers kijken graag met u mee. Ook staan ze voor u klaar om u van passend advies te voorzien. Daarnaast kunt u bij Van Laarhoven ICT terecht voor het "best beveiligde bedrijfsnetwerk".  Dit plan hebben we speciaal voor de zakelijke klant ontwikkeld om al uw essentiele bedrijfdata te beschermen. Het plan bestaat uit een goed doordacht stappenplan om cybercrime tot een minimum te beperken.   

Lynn Backx
Over de auteur:
Lynn Backx
Team ICT
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?