Blog

03 januari 2024

Hoelang gaat een website mee?Hoelang gaat een website mee?

In een tijd waarin de technologische ontwikkelingen snel gaan is het belangrijk om te weten hoelang een website mee gaat. Niet alleen de technologie verandert snel maar de behoeftes van je klanten ook, om te zorgen dat je hierop blijft inspelen moet je de website dus ook veranderen. Je moet een nieuwe website dus zien als een investering in de toekomst van je bedrijf.

Het is lastig om te zeggen hoelang een website meegaat omdat elke website anders is, sommige website blijven jaren goed scoren en sommige sites verouderen na een korte tijd al. Over het algemeen kun je wel verwachten dat een goed onderhouden website tussen de 3 en 5 jaar meegaat afhankelijk van de technologische ontwikkelingen, content van je website, ontwerp van je website en het onderhoudt. Het is belangrijk om de website regelmatig te evalueren en aan te passen aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen.

 

Tijd voor vervanging?

Hoewel websites in levensduur kunnen verschillen, zijn er duidelijke indicaties wanneer het tijd is voor vernieuwing. Een aantal veel voorkomende indicaties zijn:

 • Je website krijgt steeds minder bezoekers.
 • Je website is gedaald in Google.
 • Je website werkt niet goed op mobiele telefoons.
 • Het ontwerp van je website is veroudert.
 • Je website wordt traag.
 • Je website vertoont steeds vaker fouten zoals afbeeldingen die niet laden.

 

Wat kun je doen om te zorgen dat je website langer mee gaat?

Een website die nooit onderhouden wordt gaat natuurlijk een stuk minder lang mee dan een website die goed onderhouden wordt. Wij hebben een aantal tips om te zorgen dat je website langer meegaat:

 • De stijl van je website aanpassen.
  Door de stijl van je website af en toe te updaten kan je de website vernieuwen en een strakkere uitstraling geven zodat deze modern blijft.­

 • Nieuwe content toevoegen.
  Door bijvoorbeeld teksten te herschrijven of nieuwe afbeeldingen te maken kan je de levensduur van je website in veel gevallen enorm verlengen. Zo oogt je website nieuwe en kun je de teksten up to date houden , zo blijft je content relevant.
 • SEO updates.
  Google verandert hun richtlijnen regelmatig. Na zo’n verandering kan het gebeuren dat je website ineens lager scoort in Google. Om dit te voorkomen is het belangrijk om veranderingen in deze richtlijnen te bekijken en te begrijpen. Zo kun je hier meteen op reageren en je positie binnen Google verbeteren.

 • Homepagina vernieuwen.
  De homepagina is de belangrijkste pagina op je website. Om je website modern te houden is het belangrijk deze regelmatig te vernieuwen. Zo oogt je website weer fris en strak.

 • Plug-ins.
  het is belangrijk om alleen plug-ins te gebruiken die veel actieve installaties hebben en vaak geüpdatet worden. Wanneer een plug-in namelijk niet geüpdatet wordt is de kans groot dat die niet meer werkt en dit kan ervoor zorgen dat je website niet meer goed functioneert. Wij raden daarom altijd aan betaalde plug-ins te gebruiken omdat deze beter ondersteund worden.

 

De digitale wereld wordt steeds belangrijker. Daarom is moet je vernieuwing van je website zien als een investering in de toekomst van je bedrijf. Herken duidelijke signalen zoals afname van bezoekers, slechtere prestaties in Google en trage laadsnelheid als indicaties voor vernieuwing. Wil je de levensduur verlengen, voer dan regelmatig onderhoud uit. Wil je hulp bij het onderhoud/vernieuwen van je website neem dan een kijkje op https://www.vanlaarhovenwebsites.nl/.

Hugo van Leeuwen
Over de auteur:
Hugo van Leeuwen
Team Websites en Webshops
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?