Blog

20 februari 2019

Mijn bedrijf is gehackt via het koffiezetapparaat…Mijn bedrijf is gehackt via het koffiezetapparaat…

| Grip op uw data, Security

Waarschijnlijk heb je er al ooit van gehoord: The Internet of Things. "Het internet der dingen", is het fenomeen waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het (draadloze) netwerk en zodoende gegevens kunnen uitwisselen. Steeds meer voorwerpen worden gekoppeld aan het internet. Dus ook het slimme koffiezetapparaat. Hierin zit een Wi-Fi functie welke wordt gebruikt om te communiceren met andere apparaten. Hierbij kun je denken aan een smartphone of smartwatch die verbonden is met een koffiemachine.

Dat tegenwoordig enorm veel apparaten op de één of andere manier via een IP adres aan het netwerk zijn gekoppeld valt vaak buiten het gezichtsveld van de ICT'ers, met alle mogelijke gevolgen van dien. Neem een bedrijf waar we recentelijk op verzoek een scan op het netwerk uitvoerden. Er bleek dat er een camerasysteem aan het internet gekoppeld was. Hun voormalige IT beheerder was van de aanwezigheid van dit camerasysteem niet op de hoogte. Het systeem maakte gebruik van standaard gebruikersnamen en wachtwoorden waardoor we er zo op konden inloggen. Voor een hacker is dit uiteraard een zeer interessante ingang. Eenmaal binnen op een dergelijk systeem heeft een hacker de mogelijkheid om binnen het netwerk zijn of haar gang te kunnen gaan.

 

Steeds meer slimmere apparaten

In de toekomst zullen er miljarden apparaten verbonden zijn aan het internet. Het inzichtelijk hebben van een compleet overzicht van alle aangesloten apparatuur in het netwerk, inclusief de beveiligingsstatus van dit soort apparatuur wordt dus steeds belangrijker.

Beveiliging is bij dit soort apparaten meestal slecht verzorgd. Hoe meer we internet vertrouwen, hoe afhankelijker we ervan worden. Een goede internetbeveiliging (firewall), regelmatig updaten van alle apparaten en een professionele virusscanner wordt dus steeds belangrijker.

Klanten hierop attenderen en samen werken naar een hoger beveiligingsniveau wordt steeds belangrijker. Werk daarom altijd samen met een betrouwbare IT partner die inziet dat beveiliging van grote toegevoegde waarde is. Je wilt natuurlijk niet dat een hacker via het koffiezetapparaat van afstand in het bedrijfsnetwerk kan komen. 

Christian van Laarhoven
Over de auteur:
Christian van Laarhoven
Eigenaar Van Laarhoven ICT | Telecom | Websites
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?