Blog

16 april 2020

Opgelet: Phishingmails Hostnet in omloopOpgelet: Phishingmails Hostnet in omloop

| Security

Momenteel versturen kwaadwillende phishingmails uit naam van Hostnet. Hostnet is een hostingpartner van Van Laarhoven ICT | Telecom | Websites. In de mail wordt aangegeven dat er geen berichten meer verstuurd kunnen worden naar uw mailadres en dat verdere communicatie daarom niet mogelijk is. Om de berichten van Hostnet te blijven ontvangen wordt gevraagd om op een link te klikken. Hierdoor zou uw account weer goed functioneren. DOE DIT NIET! Dit is een phisingmail wat nare gevolgen kan hebben.  

Dergelijke mailtjes over storingen van een e-mail of hostingdienst ontvangt u altijd van Van Laarhoven ICT | Telecom | Websites en niet rechtstreeks van een leverancier of ander "bedrijf". Dit geldt ook voor facturen over hosting en domeinnaamregistratie. Heeft u een domeinnaam of hostingpakket via ons afgenomen dan ontvangt u van ons een factuur. Alle overige facturen zijn spookfacturen en dient u niet te betalen.

Hoe zit de mail van Hostnet eruit? 

De mail is onder andere afkomstig van: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar kunnen voor het apenstaartje verschillende namen bevatten. 
De e-mail ziet er professioneel nagemaakt uit. Dat is gedaan om jouw vertrouwen te wekken. Klik daarom niet op deze en andere links in de e-mail.


Advies 

Heeft u een mail van Hostnet ontvangen? Zorg er dan voor dat u de linkjes in het mailbericht niet opent. Deze kunnen virussen bevatten! Heeft u dit al wel gedaan dan is het verstandig om even de virusscanner op uw pc te laten draaien. Twijfelt u nog? Vraag onze medewerkers om advies! Bent u niet zeker of de e-mail echt of nep is? Onze werknemers kijken en denken graag met u mee. Daarbij kunnen ze u voorzien van een passend advies. Bel ons gerust: Tel 013 – 504 1888 of stuur ons een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

IT securitychecklist magnet van laarhoven

Tips tegen phishing

 1. Controleer wie de afzender is
  Het is van belang om eerst te kijken wie de mail heeft gestuurd. Het is vaak al duidelijk dat als het adres niet deugd, de mail ook niet in orde is. Ook met emailadressen die er wel normaal uit zien kan het foute boel zijn. De hacker kan uw eigen identiteit gebruiken als vermomming. Dat noemen ze spoofing en wordt veel gecombineerd met phishing.

 2. Klik nooit zomaar op een link
  In een phishing mail staat meestal een link die u doorverwijst naar een valse website. Door met de muis over de link te gaan zonder er op te klikken ziet u linksonder de url en naar wat voor website die gaat. U kunt er vanuit gaan dat het nep is als deze url niet overeenkomt met die van de echte instantie.

 3. Controleer op adressering en taalgebruik
  Als de afzender er wel vertrouwt uitziet, kijk dan of het persoonlijk aan u is geadresseerd of dat er fouten in de tekst staan. Als het niet persoonlijk is en het bericht ziet er verdacht uit, kunt u er vrijwel van uit gaan dat het nep is.

 4. Let op de inhoud van de mail
  Instanties zullen nooit vragen om direct persoonlijke gegevens op te sturen. Wordt er tevens bij gedreigd? Daar moet u niet in trappen. Zo willen de criminelen u bang maken.

 5. Download nooit zomaar een bijlage
  Net als bij een link, kan er ook een virus in een bestand zitten. Download daarom dus nooit zomaar een bijlage als u het niet vertrouwt. Twijfelt u of een geopende bijlage malware bevat? Controleer uw systeem dan met een virusscanner om te voorkomen dat uw apparaat en netwerk geïnfecteerd blijft en neem per direct contact op met uw ict-partner.

 6. Microsoft Exchange ATP
  Exchange Online heeft een beveiligingssysteem als aanvulling op uw Outlook inbox. Het zorgt ervoor dat uw e-mail meteen beter is beveiligd tegen nieuwe en geavanceerde aanvallen van hackers. Dat heet ATP (Advanced Threat Protection) en controleert e-mail en bijlage op malware en spyware. Indien ze malware of virussen bevatten worden ze automatisch geblokkeerd.
Hugo van Leeuwen
Over de auteur:
Hugo van Leeuwen
Team Websites en Webshops
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?