Nieuws

21 juli 2023

Pas op voor mails die PUATorrent Win32 malware bevatten.Pas op voor mails die PUATorrent Win32 malware bevatten.

De laatste tijd zijn er veel e-mails die de PUATorrent Win32 malware bevatten in omloop. De kwaadaardige malware is meestal ingebed in een link, wanneer u hier op klikt zal de malware zich op de computer vestigen.

Torrents zijn een populaire manier om bestanden te delen, maar helaas worden ze soms misbruikt door cybercriminelen om schadelijke software te verspreiden. PUATorrent Win32 kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de specifieke toepassing of het specifieke bestand dat u hebt gedownload.

In sommige gevallen kan PUATorrent Win32-malware advertenties weergeven, persoonlijke informatie verzamelen, browserinstellingen wijzigen, systeemprestaties vertragen of in het ergste geval gaat het om ransomware en ben je de controle over je computer kwijt, of andere ongewenste acties uitvoeren op uw computer zonder uw toestemming. Het kan ook proberen zich te verbergen en stiekem te worden geïnstalleerd op uw systeem.

Malware voorbeeld email

 

Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van phishing, hebben we 6 belangrijke malwaretips voor u op een rij gezet:

  1. Controleer de afzender:
   Het is essentieel om eerst te verifiëren wie de e-mail heeft gestuurd. Als het e-mailadres er verdacht uitziet, is de kans groot dat de e-mail niet in orde is. Let echter op, want ook normaal ogende e-mailadressen kunnen misleidend zijn. Hackers kunnen uw eigen identiteit gebruiken als vermomming, wat zeer vaak voorkomt bij phishingaanvallen  dit wordt 'spoofing' genoemd.

  2. Klik nooit zomaar op een link:
   Phishingmails bevatten vaak links die u doorverwijzen naar valse websites. Voordat u klikt, beweeg met uw muis over de link zonder erop te klikken. U ziet dan linksonder de URL naar welke website deze link leidt. Als deze URL niet overeenkomt met die van de echte instantie, kunt u ervan uitgaan dat het om een nepwebsite gaat.

  3. Controleer op adressering en taalgebruik:
   Zelfs als de afzender er betrouwbaar uitziet, controleer dan of de e-mail persoonlijk aan u is geadresseerd en let op eventuele fouten in de tekst. Als het bericht niet persoonlijk is of verdacht overkomt, is de kans groot dat het om een phishingmail gaat.

  4. Let op de inhoud van de mail:
   Echte instanties vragen nooit om direct persoonlijke gegevens te verstrekken via e-mail. Als er ook dreigementen in de e-mail staan, is dat een duidelijk waarschuwingsteken. Laat u niet intimideren door criminelen die u angst willen aanjagen.

  5. Download nooit zomaar een bijlage:
   Net als bij links kan er ook een virus verborgen zijn in bijlagen. Download dus nooit zomaar een bijlage als u twijfelt over de afzender of de inhoud ervan. Als u vermoedt dat een geopende bijlage malware bevat, controleer dan uw systeem met een betrouwbare virusscanner om te voorkomen dat uw apparaat en netwerk geïnfecteerd raken. Neem indien nodig onmiddellijk contact op met uw ICT-partner.

  6. Maak gebruik van Microsoft Exchange ATP:
   Exchange Online biedt een aanvullend beveiligingssysteem voor uw Outlook-inbox, genaamd Advanced Threat Protection (ATP). Deze functie beschermt uw e-mails direct tegen nieuwe en geavanceerde aanvallen van hackers. ATP controleert e-mails en bijlagen op malware en spyware. Als er malware of virussen worden gedetecteerd, worden de bijlagen automatisch geblokkeerd om uw beveiliging te waarborgen.


Twijfelt u nog?
Vraag uw ICT partner om advies 

Bent u niet zeker of de e-mail echt of nep is en heeft u een second opinion nodig? Onze werknemers kijken en denken graag met u mee. Daarbij kunnen ze u voorzien van een passend advies. Bel ons gerust: Tel 013 – 504 1888 of stuur ons een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ron van Woensel
Over de auteur:
Ron van Woensel
Team ICT - Security
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?