Videos

29 november 2019

Veel Nederlandse bedrijven zijn in 2019 getroffen door geavanceerde ransomwareVeel Nederlandse bedrijven zijn in 2019 getroffen door geavanceerde ransomware

Meerdere Nederlandse bedrijven zijn in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van de Ryuk- en LockerGoga-ransomware. Die geavanceerde ransomware richtte zich met name op bedrijven. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt de laatste tijd vaker voor grote digitale aanvallen bij bedrijven. Zorg daarom dat u als bedrijf goed voorbereid bent op hackaanvallen en beveilig uw belangrijke data!

 

Steeds slimmer

De aanvallers gaan steeds slimmer te werk en zitten soms al maanden in het netwerk totdat ze worden opgemerkt. In sommige gevallen lukte het bedrijven niet om de aanvallers op te sporen, zelfs niet nadat ze wisten dat ze waren gehackt. De vrees bestaat dat de aanvallers zich op meer dan alleen de verspreiding van ransomware richten. Bij sommige getroffen bedrijven werd veel data weggesluisd; het zou daarbij kunnen gaan om bedrijfsspionage of andere vormen van spionage. Ook inbreken om vervolgens sabotage te plegen, is mogelijk.

Volgens het NCSC moeten bedrijven dan ook alerter zijn. "Bedrijven nemen nog steeds niet alle basismaatregelen", "Draai updates, zorg dat je personeel zich bewust is van de digitale dreigingen en maak backups", aldus de woordvoerder van NCSC. 

In 2016 werd door De Telegraaf al een item gemaakt over de grote impact van gijzelsoftware. Bekijk hieronder het filmpje:

Het best beveiligde bedrijfsnetwerk 

Van Laarhoven ICT heeft een plan ontwikkeld om al uw essentiële bedrijfsdata optimaal te beschermen. Het plan hebben we "het best beveiligde bedrijfsnetwerk" genoemd. Hiermee is uw bedrijf op de best mogelijke manier beschermd tegen hackaanvallen en dataverlies. Het plan bestaat uit een goed doordacht stappenplan om cybercrime tot een minimum te beperken. 

Wilt u meer weten over databeveiliging en wat er voor uw organisatie allemaal mogelijk is? We staan graag voor u klaar! We komen ook graag op locatie langs voor een adviesgesprek of een uitgebreid inventarisatieplan. 
Tel. 0135041888 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat kunt u zelf al doen om uw bestanden te beveiligen tegen gijzelvirussen?

  • Draai updates aan zowel server, computers, netwerkapparatuur en software.​
  • Back-up, back-up en nog eens back-up! 
  • Zorg voor een goede firewall in het netwerk.
  • Kies voor een goede virusscanner die ook regelmatig de computersystemen scant
  • Kies voor e-mail met Microsoft 365 met goede spamfilter
  • Stop nooit usb-sticks zonder gecontroleerd te zijn in een computer. Geïnfecteerde usb-sitcks kunnen virussen overdragen op andere computers en in het gehele bedrijfsnetwerk.
  • Download nooit (!) illegale software. Hierin wordt veelal ransomware verstopt. 

Bron: nos.nl

IT securitychecklist magnet van laarhoven

Ron van Woensel
Over de auteur:
Ron van Woensel
Team ICT - Security
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?