Blog

23 april 2020

Steeds meer ransomware in de cloudSteeds meer ransomware in de cloud

| Grip op uw data

Ransomware is een vorm van malware die door internetcriminelen via een misleidende link in een e-mailbericht, bijlage of website op een lokale computer kan worden gezet. Hiermee proberen ze cruciale bedrijfsdata te versleutelen zodat je niet meer bij documenten en foto's kunt. De blokkade kan er alleen afgehaald worden als je bijvoorbeeld een geldbedrag in bitcoins overmaakt. Tot voor kort werden vooral lokale apparaten getroffen door ransomware-aanvallen. De Cloud is nog redelijk met rust gelaten voor wat betreft ransomware. Nu bedrijven steeds meer bedrijfsdata in de Cloud zetten wordt verwacht dat cybercriminelen in 2020 steeds vaker bedrijfsdata in de Cloud omgeving proberen te versleutelen.

Hiermee kunnen ze voor een bedrijf grote schade aanrichten. Vooral omdat veel bedrijven de Cloud gebruiken als back-up oplossing. Dat betekent dus wanneer een hacker het lukt om een blokkade in de Cloud op te zetten ook de back-up met belangrijke bedrijfsdata versleuteld raakt. Een synchronisatie vervangt als het ware de schone bestanden met de versleutelde versies.

Wat kun je doen om bedrijfsdata in de Cloud zo goed mogelijk te beveiligen?

 • Overzicht van alle bedrijfsdata
  Zorg in eerste instantie ervoor dat je in kaart brengt waar alle bedrijfsdata is opgeslagen. Steeds vaker worden bestanden vanuit de Cloud omgeving van het bedrijf gesynchroniseerd naar privé apparaten van medewerkers waaronder smartphones, thuiswerk computers en tablets.
 • Zorg voor een goede back-up
  ​Back-up, back-up en nog eens back-up! Dat staat beslist op nummer 1!
  En dan niet een back-upoplossing in dezelfde Cloud omgeving als waar ook je lokaal gesynchroniseerde bedrijfsdata staat, maar voor een back-up oplossing met geavanceerde software. Zorg daarnaast dat de back-up gemanaged en gecontroleerd wordt. Zo ben je er zeker van dat echt 100% van de data veilig is.
 • Kies voor een goede Cloud provider met een goede beveiliging
  Een belangrijke afweging om tot de juiste keuze te komen voor een Cloud provider is in hoeverre deze de beveiliging goed heeft ingeregeld en voldoet aan wet- en regelgeving. Maak hiervoor een duidelijk selectiecriterium zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. 

 IT securitychecklist magnet van laarhoven


Cloud is vaak toch veiliger

Ondanks de bovengenoemde risico's is de Cloud nog steeds veel veiliger dan het lokaal beheren en beveiligen van bedrijfsdata in een eigen omgeving. Cloud providers investeren steeds meer in oplossingen om hun Cloud omgevingen te beschermen tegen internetcriminelen. Ze moeten ook wel. Het beveiligen van data in de Cloud is een van hun belangrijkste verkoopargumenten.

Hulp nodig? 

Beveiliging van bedrijfsdata staat bij Van Laarhoven ICT op nummer 1. Dit is het hart van iedere onderneming. Vandaar dat we al onze (potentiele)klanten bewust willen laten nadenken hoe hun informatie is beveiligd. Wil je advies over hoe je dat het beste kunt aanpakken? We helpen je graag op weg voor de best mogelijke beveiligingsstrategie tegen ransomware en dataverlies.

Bel of mail ons voor een adviesafspraak: Tel. 013 504 1888 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Uiteraard hanteren wij de voorschriften van het RIVM en zijn onze medewerkers van de buitendienst op de hoogte van de hygiënemaatregelen. 

Christian van Laarhoven
Over de auteur:
Christian van Laarhoven
Eigenaar Van Laarhoven ICT | Telecom | Websites
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?